Kristalliseren van honing, wat is dat nu eigenlijk?

Waarom gaat honing kristalliseren?

Goede honing gaat op den duur kristalliseren. De ene soort doet dat wat sneller dan de andere. Hoe snel de honing kristalliseert wordt beïnvloed door de hoeveelheid glucose en fructose. Honing met een hoog glucose gehalte zal sneller kristalliseren. Honing met een hoog fructosegehalte, zoals acaciahoning zal niet zo snel kristalliseren

Andere factoren die invloed hebben op de kristallisatie zijn: het vochtgehalte in de honing, temperatuur, tijd en kristallisatiekiemen in honing.

Gekristalliseerde honing vloeibaar maken

Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de verpakking enkele dagen op de verwarming zetten. Let op dat u de honing niet te warm maakt, hierdoor zal de honing veel van zijn gezonde enzymen verliezen.

Vochtgehalte in de honing

Honing met een vochtpercentage van 15 tot 18 procent zal sneller gaan kristalliseren dan wanneer het vochtpercentage hoger is. Het glucosegehalte komt hier weer om de hoek kijken, want zodra het vochtpercentage stijgt zal het glucosegehalte afnemen. Lage temperaturen remmen het proces van kristallisatie. Diepgevroren honing zal niet gaan kristalliseren. Dit is dan ook de manier om honing vloeibaar te houden. Honing die bewaard wordt rond een temperatuur van ongeveer 14 graden zal binnen sneller kristalliseren.

Honing en tijd

Ook tijd beïnvloedt de honing. Naarmate de honing langer blijft staan, rijpt de honing verder. Dit betekende dat de glucose wordt afgebroken en het fructosegehalte in de honing toeneemt. Bij een hogere temperatuur gaat dit sneller en de kristallisatie zal afnemen. Kristallen hechten zich op kleine deeltjes in de honing. Wanneer de honing dus fabrieksmatig gefilterd is onder hoge druk zal het aantal deeltjes afnemen en zal hierdoor de honing minder snel kristalliseren.

Conclusie; kristalliseren van honing is een natuurlijk proces. Het zegt niks over de kwaliteit maar komt vaak voort uit temperatuurschommelingen. Even verwarmen dus en er daarna weer heerlijk van genieten. 

 

bron: https://www.dewerkbij.nl/kennisbank/kristallisatie-honing-versuikerd

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *