Bloemenhoning, wat is dat nu eigenlijk?

Imker in actie
Imker in actie tijdens oogstseizoen

Bloemenhoning komt van nectar uit verschillende bloemen. De bijen kiezen zelf hun bloemen uit en daarom is elke bloemenhoning dus verschillend!

Er zijn ontelbare soorten bloemen, planten en bomen waar bijen hun nectar vandaan kunnen halen. De eigenschappen van bloemenhoning hangt sterk af van het jaargetijde en waar de honing vandaan komt. Dit zorgt er voor dat verschillende bloemenhoningsoorten allemaal een verschillende smaak hebben! 

Unieke eigenschappen

Het unieke aan bloemenhoning is dat geen enkele honing hetzelfde is. De smaak, geur en kleur is afhankelijk van het jaargetijden en waar de honing vandaan komt. Zelfs de vorm van de honing varieert. Zo kun je vloeibare, crème achtige, lente en zomer honingsoorten vinden. Lentehoning komt van bloemen die in de lente groeien. Zomerhoning komt van bloemen die in de zomer groeien.

De geur en smaak

Door de verscheidenheid aan verzamelde nectar, heeft de honing geen eigen specifieke smaak en geur. Meestal heeft deze honing een beetje een neutrale smaak en zal altijd zoet zijn. Bloemenhoning heeft niet echt een specifieke smaak heeft, wordt hij door bijna iedereen lekker gevonden.

Het gebruik

Bloemenhoning bestaat zowel in crèmeachtige als vloeibare vorm. De crèmeachtige honing is vanwege de makkelijke smeerbaarheid vooral geschikt voor op brood. Beide types honing kunnen gebruikt worden in koffie, thee en yoghurt.

Voor imkers is het niet heel erg moeilijk om honing te krijgen waarvan de nectar uit verschillende bloemen komt. De honingbijen kunnen op een willekeurig bloemveld gezet worden waarna ze beginnen met het verzamelen van de nectar. In de winkel is dit zeker in de prijs terug te vinden. Deze honing behoort tot de goedkopere soorten.


Bestel hier jouw bloemenhoning

Bron: http://www.honinggezond.nl/bloemenhoning/

2 reacties op “Bloemenhoning, wat is dat nu eigenlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *